Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Snel verouderende web-oplossingen? Welnee!

22 februari 2020

4 tips voor verantwoord (her)gebruik van web-applicaties

Sinterklaas is nog maar net weg of de Kerstman is alweer in aantocht. We geven wat geld uit aan nieuwe producten in de decembermaand. En niet alleen in deze periode. Wij – leden van coöperatie de Webcirkel – denken regelmatig: teveel. Want de afvalberg groeit. Ook op digitaal gebied. Zonde. Want ook oudere web-applicaties zijn vaak nog uitstekend te gebruiken als je er zorgvuldig mee omgaat.

SIRE (Stichting Ideële Reclame), startte onlangs een campagne die mensen weer aan het repareren wil krijgen. Waarom goede spullen weggooien als die nog prima te herstellen zijn? Een mooi initiatief, vinden wij. Ook op digitaal vlak. Want recycling of hergebruik van oudere, aangekochte web-applicaties is vaak een uitstekende optie. Uiteraard is daar wel wat onderhoud voor nodig. Want gaat je racefiets langer mee met af en toe een drupje olie: ook web(site)-applicaties moeten regelmatig worden gesmeerd. Maar dan lopen ze ook weer als een zonnetje! Vandaar deze 4 tips:

1. Kijk eens op je ‘digitale zolder’
Veel van de organisaties en bedrijven waarvoor we werken, schaffen dure applicaties aan die al snel verouderd lijken. Schijnbaar, want met de juiste aanpassingen blijken ze vaak uitstekend in staat om precies die oplossing te bieden die je als organisatie of bedrijf voor ogen staat.

2. Ga eens bij je buren te rade
Waarom opnieuw het wiel uitvinden? Neem eens een kijkje bij organisaties of bedrijven die zich op hetzelfde werkvlak begeven als dat van jou. Het kan namelijk goed zijn dat ze uitstekend functioneren met digitale tools die jouw organisatie allang in huis heeft.

3. Houd je spullen op orde
Zoals gezegd: voor ieder goedwerkende web-applicatie is onderhoud nodig. Zorg voor de juiste updates en regel daarmee een goedlopende, digitale verbinding tussen je doelgroep en je doel. Zonder (extra) te investeren in de laatste ‘wondermiddelen’ op digitaal gebied.

4. Schakel een gedegen partij in
Flauw, maar het moet gezegd: het bouwen, verbinden en onderhouden van goedwerkende web-applicaties is een expertise.
Een expertise die je, als organisatie of bedrijf, waarschijnlijk niet zelf in huis hebt. Je focus ligt immers elders. Schakel daarom vooral een partij in die er verstand van heeft. Een partij die je oude spullen ‘van zolder haalt’ en er lol in schept om met kennis van zaken, gedegen onderhoud en de laatste updates alles weer goedwerkend te verbinden. Misschien een partij als die van ons.. Want ‘verouderde’ web-applicaties wegdoen, is in onze ogen weggegooid geld. En draagt bovendien alleen maar bij aan het vergroten van de digitale afvalberg. Zonde..

Coöperatie de Webcirkel is een coöperatie van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende locaties en met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.