Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Circuleren? Geen week maar het hele jaar door!

22 maart 2020

Week van de Circulaire economie

Het is de Week van de Circulaire Economie: een jaarlijks terugkerende, landelijke campagneweek voor de circulaire economie in Nederland. Volgens de definitie is een circulaire economie – of kringloopeconomie – ‘een economisch en industrieel systeem waarin geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput en waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het systeem’. Wij – leden van coöperatie De Webcirkel – hanteren een andere definitie: ‘common sense’.

Eigenlijk zijn we er ons met z’n allen allang van bewust: iedereen kan bijdragen aan een beter milieu. Toch lijkt de stap naar Ikea voor velen nog steeds minder groot dan die naar de plaatselijke kringloopwinkel. En zonder onszelf op de borst te willen kloppen: voor ons niet. Wij doen het zelfs graag! Wat is er leuker dan op plaatsen te komen waar je anders nooit komt? Een car boot sale in Glasgow of een tweedehandsmarkt in Amsterdam-Noord?

Gedachten vrijmaken

Daarmee gaat de – inmiddels al oude slogan – ‘een beter milieu begint bij jezelf’ een beetje aan ons voorbij. Bij onze werkplek in Amsterdam: kostgewonnen.nl hebben wij al jaren een plekje voor ongebruikte spullen die anderen gratis kunnen meenemen. Shoppen we het meubilair voor onze kantoorinrichting en onze huizen bij de kringloopwinkel, onze gedachten vrijmakend tijdens het opknappen van oude meubels, die weer prima hun dienst doen in onze moderne leefstijl. En ook al eten we bewust, we bestellen in ons ‘oh zo drukke bestaan’ zeker wel eens afhaalvoedsel. Maar geven bij het bestellen ervan ook aan: ‘geen plastic.’

Digitaal hergebruik

‘Een beter milieu begint bij jezelf’, geldt – wat ons betreft – ­ook voor de digitale wereld. We merken steeds vaker dat er, zowel bij onze vertrouwde als onze nieuwe klanten, spullen op zolder liggen die eenvoudig afgestoft, opgeknapt en hergebruikt kunnen worden. Software, die we graag opknappen om onze gedachten vrij te maken voor vernieuwende ideeën op het gebied van toekomstbestendige technologie. Niet in een week, maar het hele jaar door. Noem het de digitale, circulaire economie. Wij noemen het: ‘common sense’. What ’s in name?

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende locaties en met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.