Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Kennis online: toegankelijker dan ooit!

23 november 2020

De digitale voordelen van corona

De coronacrisis brengt niet alleen maar nadelen met zich mee. Zeker niet op digitaal gebied. Het aanbod aan online congressen, workshops en webinars is groter dan ooit. Bovendien zijn ze toegankelijker, omdat fysieke aanwezigheid niet meer is vereist. Wij – leden van coöperatie De Webcirkel – bezoeken ze dan ook gretig, zeker gezien de milieuvoordelen die het online bezoek van deze evenementen met zich meebrengt.

Hoe tegenstrijdig ook, de coronacrisis heeft ons – in ieder geval online – een stuk socialer gemaakt. De huidige technische mogelijkheden zijn – zij het noodgedwongen – gemeengoed geworden van een veel grotere publieksgroep dan voorheen. De afgelopen tijd heeft ons geleerd dat het veel gemakkelijker is geworden om online kennis op te doen en te delen. Het bezoeken van seminars en congressen op internet is bovendien financieel gezien veel aantrekkelijker en belangrijker nog: minder belastend voor het milieu.

Sociaal aspect

Het meedoen aan congressen online brengt ook een interessant sociaal aspect met zich mee. Want hoewel velen om ons heen nog met enige onhandigheid en schroom gebruik maken van online vergadertools als Zoom of Microsoft Teams, wordt de online interactie alleen maar groter. Een mooi voorbeeld daarvan is een recent gehouden online-impactfest congres, voor het versnellen van innovaties voor de nieuwe economie. Dit congres was interactiever dan ooit: deelnemers bleken ongekend actief in hun digitale interactie met de sprekers en andere deelnmers, met bijvoorbeeld streaming & live notities maken, (random) speeddating en live vragen stellen. Deze interactie duurde ook voort toen het congres allang was afgelopen.

Groeiend aanbod

Het vinden van interessante en educatieve online evenementen is ook toegankelijker geworden. Wie regelmatig LinkedIn bezoekt, vindt al snel wat van zijn gading. Zeker omdat het online aanbod onder invloed van corona steeds groter wordt. Wij doen daar ons voordeel mee. En onze opdrachtgevers ook. Want onze kennis van de sectoren waarin wij het liefste werkzaam zijn – zoals de gezondheids-, ouderen- en jeugdzorg, de culturele sector en de duurzaamheidssector – wordt door het volgen van interessante online events steeds groter. En het mooie van kennis is, dat je die kunt delen. Onze opdrachtgevers plukken daar de vruchten omdat we blijven ontwikkelen en we ze daardoor beter kunnen helpen met de uitdagingen waarvoor ze staan en de vragen die ze hebben.

Uiteraard is online leren en werken niet alleen maar leuk. Ook wij missen regelmatig de netwerkmogelijkheden en spontaniteit van fysieke bijeenkomsten en vergaderingen. Onze samenwerking en verstandhouding met onze opdrachtgevers is daar veel te leuk voor. Toch is de klimaatverandering voor ons een belangrijke reden om niet terug te keren naar de situatie van voor de coronacrisis. Daar zijn de voordelen van het digitaal opdoen en delen van kennis te groot voor.

Wil je weten naar welke online congressen we geweest zijn? Kijk eens op onze LinkedIn company pagina

Wil je daarnaast informatie over het gebruik van online tools zoals Miro.com, e-learning met secondlife.com? Vraag ons gerust!

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende (internationale) locaties, met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.