Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Prinsjesdag 2019: over lekken en hacken

05 september 2019

Informatie bewust brengen of halen?

Vandaag is het Prinsjesdag, een dag waarover jaarlijks op voorhand al veel te doen is. En dan met name over het traditiegetrouw lekken van Prinsjesdagplannen naar de pers, nog voor die stukken door Tweede Kamerleden kunnen worden ingezien. Met dit lekken is er uiteraard sprake van het bewust ‘brengen’ van informatie. Maar nog veel vaker - en dan niet jaarlijks, maar dagelijks - wordt (bedrijfs)gevoelige informatie gewoon gehaald via web-applicaties. We hebben het hier dus over hacken.

Het onderwerp hacken lijkt in de wereld van veel bedrijven en organisaties een uitgekauwd gegeven. Een ver van-mijn-bed-show die ’toch wel is afgedicht met onze firewall?’. Niets blijkt minder waar. Accountantsbureau Deloitte berekende nog geen twee jaar geleden dat cybercrime de Nederlandse economie zo’n 10 miljard euro per jaar aan schade berokkent. En dat brengt ons weer bij Prinsjesdag. Want wat zou dat voor effect hebben op de miljoenennota? You do the math!

Doorlopend proces

Wij - leden van coöperatie De Webcirkel - weten er alles van. We hebben er dan ook dagelijks mee te maken. Voor ons is het bewaken van de veiligheid van web-applicaties van onze opdrachtgevers een doorlopend proces. Er komen immers dagelijks nieuwe robots bij die het internet afstruinen naar gevoelige en daarmee kostbare informatie.

Eigen zak

Wij stoppen die dagelijkse cyberaanvallen op onze opdrachtgevers door hun web-applicaties te monitoren, af te schermen en ze - via open source - van de allerlaatste updates op het gebied van protectie te voorzien. Door ze een gedegen onderhoudspakket te bieden en ze helder advies te verschaffen, zorgen we ervoor dat er geen informatie gehackt en daarmee geld gelekt wordt. En als iedereen daar nou aan wil, kunnen we die 10 miljard bij de volgende Prinsjesdag in onze eigen zak steken! 

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende locaties en met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.