Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

De coöperatie: terug van nooit weggeweest

11 september 2019

Gelijkheid als voorwaarde voor samenwerking

Hoewel wij al jarenlang in deze voor ons vertrouwde samenstelling werken, is de coöperatie flink in opmars. Wenselijk en logisch, vinden wij. Want werken op basis van gelijkheid, zakelijkheid en flexibiliteit vormt voor ons - en klaarblijkelijk weer voor steeds meer anderen - een uitstekende formule.

De coöperatie is weer ’hot’. Dacht je vroeger bij het woord nog aan melkveehouders en socialisme, de rechtsvorm is weer helemaal terug. Uiteraard in nieuwe stijl. En daar vragen deze tijden ook om. Neem de woningmarkt: een tekort aan betaalbare, wenselijke woningen? Steeds vaker zien wij initiatiefrijke en ondernemende mensen de handen ineenslaan, traditionele woningbouwcoöperaties omzeilen en hun eigen wooncoöperatie stichten om hun - betaalbare en duurzame - woonwensen vorm te geven. Wij deden dat jaren geleden al op het gebied van de arbeidsmarkt. Als gelijkgestemden, op basis van gelijkheid en met oog voor een breder maatschappelijk doel. En met alle voordelen voor opdrachtgevers van dien. Maar wat zijn dan die voordelen?

Verantwoordelijkheid

Allereerst werk je binnen een coöperatie op basis van gelijkheid. Iedereen heeft dezelfde kerncompetenties die aansluiten bij het doel van de opdrachtgever: meer zichtbaarheid, impact of draagvlak. Er is geen hiërarchie, er zijn geen juniors of seniors: iedereen binnen de coöperatie is gelijk en daarmee evenredig verantwoordelijk voor het eindresultaat. In ons geval: het ontwikkelen van sociaal innovatieve projecten.

Zakelijkheid

De gelijkheid van de leden binnen een coöperatie zorgt ook voor zakelijkheid. Ieder lid van de coöperatie is verantwoordelijk voor de – soms lastige – beslissingen die genomen moeten worden. Heb je te maken met de één, dan heb je te maken met de ander. Niemand kan zich beroepen op een andere status of een ander gemeenschappelijk doel.

Eensgezindheid

Over een gemeenschappelijk doel gesproken: een coöperatie vorm je samen met gelijkgestemden. Zo werken wij graag voor opdrachtgevers die mensen en de maatschappij op een verantwoordelijke manier vooruit helpen. Inmiddels hebben we onze geitenwollensokken allang vervangen door maatschappelijk verantwoorde, hippe sneakers. Maar het blijft een fijn idee om samen te werken aan een wat hoger doel.

Flexibiliteit

Omdat je binnen een coöperatie werkt op basis van gelijkheid, ben je ook flexibel: past een opdracht even niet binnen je agenda, dan speel je die vol vertrouwen door aan een collega. Je weet immers dat hij of zij die op dezelfde manier behandelt zoals jij dat zou doen. Verantwoord, op tijd en vanaf welke werkplek, waar dan ook. Maar de klus wordt geklaard. En op de beste manier.

Uitstraling

Ook de uitstraling speelt tegenwoordig niet zelden een rol bij de keuze voor de coöperatie als rechtsvorm. De aloude coöperatie wordt vandaag de dag juist weer als eigentijds en modern gezien. Natuurlijk brengt dat concurrentie met zich mee. Maar dat schept juist meer mogelijkheden voor nog meer samenwerken.

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende locaties en met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.