Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Kunstmatige intelligentie en het MKB:

08 november 2018

Samenwerken en de juiste paden vinden…

Artificial Intelligence (AI). Doorgaans een onderwerp van een nieuwe orde op het gebied van internet-technologie, maar daarnaast een ontwikkeling die wij - leden van Coöperatie Webcirkel - met veel belangstelling volgen. Want wat kan AI betekenen voor onze opdrachtgevers?

Het antwoord op bovenstaande vraag is simpel: veel. Want de ontwikkeling van Artificial Intelligence gaat razendsnel en ver. Het zelf-lerend vermogen van computers neemt hand over hand toe. En biedt daarmee nieuwe kansen voor ondernemingen. Maar hoe verhoudt deze ontwikkeling zich tot het MKB. Nog wat moeizaam, bleek uit een onlangs door mij bezochte bijeenkomst over de relatie tussen kunstmatige intelligentie en het MKB. Maar dat AI ook in het MKB straks een grote rol gaat spelen is evident. Want de voordelen van zelflerende algoritmes zijn groot. Ook voor een gemiddelde organisatie of onderneming.

Focus

Waar wringt dan de schoen? Allereerst bij de beschikbaarheid van het juiste talent. Dat start al bij het onderwijs. Want hoewel talentvolle, jonge studenten de voortschrijdende AI-techniek bepaald niet schuwen, ontbreekt het hen simpelweg aan de tijd om daar – binnen hun studie – een langdurige verbintenis aan te gaan met geïnteresseerde MKB-bedrijven. Een ontwikkeltraject past nou eenmaal niet altijd in één semester.
In de tweede plaats ligt de concurrentie op de loer. Grote IT-bedrijven zijn continu op jacht naar jonge talenten op het gebied van kunstmatige intelligentie. Veel AI-kennis sijpelt dus niet door tot het MKB, maar wordt eenvoudigweg opgeslokt door grote IT-spelers.
In de derde plaats gaat ook het MKB niet helemaal vrijuit bij de implementatie van ontwikkelingen rondom AI. De waan van de dag zorgt er simpelweg voor dat de focus van MKB-ondernemers ligt op huidige ontwikkelingen (neem het behalen van de omzet) en daarmee niet op toekomstige IT-ontwikkelingen.

Een brug slaan

Gaat het MKB de aansluiting met kunstmatige intelligentie dan missen? Zeker niet. Want tijdens de bijeenkomst bleek ook dat de wil tot samenwerking tussen kennisinstituten en het MKB er zeker is. Alleen het vinden van de juiste paden blijkt nog niet altijd even gemakkelijk.
Wij, leden van Coöperatie Webcirkel, slaan in onze dagelijkse praktijk juist graag die brug tussen kennistechnologie en het bedrijfsleven. Door verschillende disciplines bij elkaar te brengen, de juiste kennis binnen te brengen en door het zoeken naar intelligente oplossingen voor specifieke vraagstukken. Daarom blijven we de ontwikkelingen op technologiegebied nauwlettend volgen, ook die op het gebied van AI. Want het zou zonde zijn als we onze opdrachtgevers de mogelijkheden en voordelen van kunstmatige intelligentie zouden moeten onthouden.

Meer weten? Neem gerust contact met me op!

Mark Prinsen van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.