Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

5 tips om de digitale afvalberg te verminderen!

07 juli 2020

Het nieuwe werken

De corana-crisis heeft in korte tijd een digitale revolutie teweeggebracht. Werken op afstand is noodgedwongen standaard geworden en medewerkers van organisaties zijn hierdoor ‘digitaler’ dan ooit. De nieuwe manier van werken – veelal via video conferencing – laat bedrijven en medewerkers zien dat het goed mogelijk is gewoon te functioneren zonder elkaar fysiek te ontmoeten. Goed voor minder kilometers en daarmee goed voor het milieu. Maar volgens ons – leden van coöperatie de Webcirkel – kan het nog een stap verder: laten we samen meteen de digitale afvalberg aanpakken!

De corona-crisis brengt een nieuwe economische realiteit met zich mee. Voor veel bedrijven betekent de crisis ook het aanhalen van de broekriem. Uitgaven aan nieuwe hard- en software zijn daarmee meteen ‘even’ niet meer aan de orde. Volgens ons zijn die vaak ook niet nodig. Want juist nu lijkt de tijd rijp om te starten met het verminderen van de digitale afvalberg. Hoe? Vijf tips:

Tip 1. Inventariseer wat je al hebt

Investeer als bedrijf of organisatie niet direct in nieuwe applicaties of software maar inventariseer eens wat je al op ‘de plank’ hebt liggen. Een handig programma als Slack is bijvoorbeeld een goed alternatief voor een applicatie als intranet. En met het gebruik van, bijvoorbeeld Microsoft Teams voorkom je al snel dat er een enorme berg interne e-mails ontstaat.

Tip 2. Maak onderlinge afspraken

Het verminderen van de digitale afvalberg begint bij veel organisaties gewoon met het maken van afspraken. In plaats van direct een e-mail te sturen, kun je een collega ook raadplegen tijdens een overleg. Je kunt daarnaast met elkaar afspreken wat vaker de telefoon te pakken of eerder gebruik te maken van Facetime. Dat is niet alleen persoonlijker maar vaak ook veel duidelijker. Spreek bijvoorbeeld ook af elkaar niet klakkeloos te CC-en en BCC-en. Spreek elkaar daarop aan en wordt zo ‘digi-ambassadeur’ van efficiënte communicatie binnen de organisatie.

Tip 3. Gebruik slimme, beproefde software-oplossingen

Het is vaak onnodig om nieuwe software te (laten) ontwikkelen. Maak liever gebruik van bestaande en bewezen oplossingen als een Microsoft Office 365. Dit pakket bestaat niet alleen Word, Outlook en Excel, maar bevat bijvoorbeeld ook applicaties als:

  • Microsoft Teams: voor besprekingen via video chat
  • Cloud storage: voor het delen en beheren van files
  • (gezamenlijke) Taken planner voor maken van taken en planningenOok ‘Asana’ (Asana.com) is een uitstekende tool voor het managen van projecten en het stroomlijnen van werkprocessen.

Tip 4. Verbind je website met slimme, bestaande applicaties

Of je website nu gebaseerd is op WordPress of Joomla er zijn vele handige en slimme applicaties die aan je website gekoppeld kunnen worden. Niet zelf ontwikkelen, dus. Want het meeste is er al en vaak eenvoudig beschikbaar.   

Voorbeelden hiervan zijn een archief systeem voor musea of een online vacaturebank voor je zorginstelling.

Tip 5. Vraag ons om advies!

Het integreren van in- en externe communicatiemiddelen en de inventarisatie van de al in huis aanwezige software is uiteraard werk voor specialisten. Wij zijn zulke specialisten en horen graag tegen welke problemen of vraagstukken jij of je organisatie aanloopt. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat de digitale afvalberg in ieder geval niet hoger wordt!

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende (internationale) locaties, met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.