Na de crisis? Blijven verbinden!
Dichtbij ondanks afstand
Het zijn niet de meest aangename tijden, maar ze zorgen wel voor verbinding. Buren spelen pub-quizzen vanuit tuinen en vanaf balkons, collega’s vergaderen met elkaar via Zoom, Google hangout of Microsoft teams en culturele instellingen als musea stellen hun gebouwen virtueel open voor ‘die hard’-cultuurliefhebbers die er graag fysiek rond hadden gehangen. De wereld knoopt de eindjes digitaal aan elkaar. Maar hoe gaat dat na de crisis?
Maakt de digitale vergaderrevolutie na de gedwongen quarantaine straks weer gewoon plaats voor de vergadertafel? Of is juist nu het besef ontstaan dat je ook op afstand uitstekend met elkaar kunt samenwerken? Vanuit verschillende bronnen horen wij – leden van coöperatie de Webcirkel – dat het laatste na de crisis zeker het geval zal zijn. En wij moedigen dat alleen maar aan. Want wij doen het al jaren: verbinden en verbinding zoeken via het web. Vertrouwelijk, economisch en milieuvriendelijk. Dus blijven we doen waar we goed in waren: werken, overleggen en beslissingen nemen op afstand en via het web. Veilig en met goed vertrouwen in elkaar en onze klanten.
Pijnpunten wegnemen
De crisis heeft ons – als Webcirkel – in ieder geval nog duidelijker geleerd hoe belangrijk het is om verbonden te zijn en te blijven. Zoals we al gewend waren, houden we nog steeds wekelijks onderlinge online-inspiratiesessies en bekijken we samen hoe we onze klanten – en onszelf – zo goed en gezond mogelijk op de been kunnen houden.
Maar daarnaast hebben we het contact met onze opdrachtgevers geïntensiveerd. We vragen ze met regelmaat hoe het in deze lastige periode met ze gaat, bekijken waar hun pijnpunten liggen en hoe we ze kunnen helpen die weg te nemen. Niet alleen voor nu, maar ook voor straks. Want we signaleren in ieder geval een toenemende vraag naar veilige en verbeterde verbindingssystemen. Voor nu, maar vooral voor na de crisis.
Dichtbij door afstand
De vraag naar meer ‘connectiviteit op afstand’ lijkt haaks te staan op het intensiveren van contact. Maar als de corona-crisis ons iets leert, is dat fysiek afstand houden niet betekent dat je niet verbonden bent. Integendeel. Mensen weten elkaar – via het net – beter, vaker en gemakkelijker te vinden dan ooit. Noodgedwongen, maar een laptop of een telefoon blijkt altijd sneller dan een auto of een vliegtuig.
Kortom, en hoe vervelend ook: deze crisis benadrukt in ieder geval voor óns wat we al wisten: werken op afstand kan veilig, efficiënt, duurzaam en milieuvriendelijk. En we laten iedereen graag zien hoe. Voor nu, maar zeker ook voor straks. Want dat er een nieuwe manier van werken op afstand gaat ontstaan, staat voor ons als een paal boven water. Maar tegelijkertijd geloven we er niet in dat die ten koste gaat van verbonden zijn en blijven.
Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende locaties en met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel