Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

3 oplossingen voor een nieuw maatschappelijk besturingssysteem

07 september 2020

Lokaal, meer participatie en socialer

Een aantal vooraanstaande wetenschappers ziet de coronacrisis als een belangrijk economisch kantelpunt. Volgens hen zijn er belangrijke voortekenen die erop wijzen dat oude systemen straks niet meer werken. Er komt een hoge werkloosheid aan, financiële stelsels komen onder druk te staan en de (geo)-politieke instabiliteit lijkt snel toe te nemen. Niet leuk, maar het biedt ook een mogelijkheid om samen een nieuw systeem op te bouwen. En wij – leden van coöperatie De Webcirkel – hebben daar, professioneel gezien, zeker onze gedachten over. 

Volgens genoemde wetenschappers is het huidige economische systeem onhoudbaar voor wat betreft het gebruik van grondstoffen en de impact die het heeft op het klimaat. Het besturingssysteem van de samenleving is dringend toe aan een update, vinden ze. Die update zou bestaan uit drie oplossingen:

1. Lokaler

De coronacrisis lijkt aan te tonen dat centraal beleid vaak een zaak is van ‘one size fits none’ in plaats van ‘one size fits all’. Dat is ook onze conclusie. Het is eigenlijk ook de reden dat we al jaren in een coöperatie werken en niet vanuit een centraal geleide organisatie. Hierdoor werken we flexibeler, hebben we korte lijnen en zijn we ‘vrij’ in het vinden van oplossingen voor onze opdrachtgevers. We implementeren geen centraal IT-besturingssysteem, maar bekijken per organisatie wat de beste oplossing is. Daarbij werken we met open source software zoals Joomla en WordPress. Die software is gratis, gemakkelijk aan te passen en je zit niet vast aan één (globale) leverancier. Onze oplossingen zijn op maat en voldoen daarmee aan een ‘lokale’ behoefte.

2. Meer participatie

Een tweede oplossing voor de update van ons huidige samenlevingssysteem is meer participatie, ofwel: veel meer zelf laten doen door lokale netwerken van mensen. Juist digitale technologie maakt het gemakkelijker om burgers onderling zaken te laten regelen. Hoe meer dingen mensen zelf regelen, hoe minder nationale overheden zich daarmee hoeven te bemoeien. Kortom: je regelt je zaken zelf. Dat vinden wij van De Webcirkel al jaren een gezonde gedachte. Die ligt dan ook ten grondslag aan de technologische oplossingen die wij bieden. Die worden niet standaard ‘naar binnen gekieperd’ maar altijd in samenspraak met de klant ontwikkeld. Met als eindresultaat een product of dienst waar alle partijen achterstaan en door de klant zélf kan worden beheerd.

3. Socialer

Volgens de wetenschappers brengt de coronacrisis tot nu toe niet de systeemverandering waarop ze hoopten. Zij zien een nieuwe socialisering als de derde oplossing van de maatschappelijke update, terwijl het virus nu juist leidt tot meer controledrang van centrale overheden. Toch bleek in de laatste periode ook dat veel mensen elkaar op lokaal niveau graag willen helpen. Deze nieuwe bottom up-beweging kan onder meer worden versterkt door het opzetten van lokale netwerken, veerkrachtiger buurten, digitale burgerinitiatieven, crowdfunding, privacy-rechten, kortom: een échte digitale deeleconomie.

Wij –leden van coöperatie De Webcirkel – streven daar al lang naar en werken er graag verder aan mee. Hoe? Door met onze opdrachtgevers mee te denken over lokale, sociale en transparante it-oplossingen die privacy-rechten respecteren en zoveel mogelijk gedeeld kunnen worden. Noem het onze bescheiden bijdrage aan de update van een nieuw maatschappelijk besturingssysteem.

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende (internationale) locaties, met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.