Skip to main content

Toegankelijkheid

Inclusieve websites voor iedereen

Een ontoegankelijke website of applicatie sluit een deel van je doelgroep buiten, terwijl je je daar meestal helemaal niet bewust van bent. Met je website wil je natuurlijk zoveel mogelijk mensen bereiken, je wilt inclusief en toegankelijk zijn voor iedereen.

Voor de Webcirkel is toegankelijkheid is een van de belangrijkste speerpunten. Het is onze missie om de digitale kloof tussen je onderneming en de klant zo klein mogelijk maken.

In Nederland zijn er 4,5 miljoen Nederlanders met een beperking die invloed heeft op hun internetgebruik

De bezoekers van je website

Toegankelijkheid gaat over alle bezoekers van je website. Nederland heeft ongeveer 4,5 miljoen inwoners met enige beperking, die dus digitale toegankelijkheid hard nodig hebben. Denk aan kleurenblinden, slechtzienden, laaggeletterden of mensen met een (chronische of tijdelijke) motorische beperking. Grote kans dat hier mensen uit jouw doelgroep bij zitten. Door jouw website digitaal toegankelijk te maken, weet je zeker dat iedereen die kan gebruiken.

Wetten en richtlijnen

Voor digitale toegankelijkheid zijn een aantal wetten en richtlijnen relevant. Goed om te weten is dat de European Accessibility Act op 28 juni 2025 ingaat.

European Accessibility Act (EAA)

Een belangrijke is de European Accessibility Act, een Europese richtlijn die op 28 juni 2025 van kracht wordt. Deze streeft naar een uniforme, bredere toegankelijkheid van goederen en diensten binnen de Europese Unie. De EAA richt zich op specifieke sectoren zoals e-commerce, bankdiensten, vervoer en de overheid. Deze wet moet de toegankelijkheidsnormen in de EU gelijktrekken. De zorg valt buiten deze wet.

Wet digitale toegankelijkheid

De Wet digitale toegankelijkheid is een Nederlandse wet die zich richt op het toegankelijk maken van digitale informatie en diensten van overheidsinstanties en organisaties die een publieke taak uitvoeren. Deze wet geldt dus niet voor de zorg tenzij het om publiekrechtelijke organisaties gaat.

Wet gelijke behandeling

De Wet gelijke behandeling is een Nederlandse wet die discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte in verschillende contexten verbiedt, zoals op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en in de toegang tot goederen en diensten.

De wet heeft een bredere reikwijdte dan alleen digitale toegankelijkheid en omvat alle vormen van discriminatie, zowel op het gebied van werk als in de toegang tot openbare diensten en producten. Voor de zorg is deze wet wel belangrijk. Stel je cliënten kunnen alleen een afspraak maken via een portaal, dan moet dit wel toegankelijk zijn, anders sluit je ze buiten in het aanvragen van zorg. Er hangen dus geen bepaalde regels of eisen aan, zolang je maar niemand discrimineert met de keuzes die je maakt in het onderwerp van een website of portaal.

Voordelen

De wetten die hierboven worden beschreven zijn een belangrijke stok achter de deur. En misschien gelden ze eigenlijk strikt genomen niet voor jouw onderneming. Maar ook dan: besef hoeveel voordelen het heeft om aan toegankelijkheid te werken.

  • Het betekent bijvoorbeeld dat je website beter gevonden gaat worden: veel verbeterpunten zijn direct goed voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO).
  • Ook maakt het je voor mensen zonder beperking vaak veel makkelijker om je site te begrijpen en snel op de juiste plek te komen. Wat direct beter is voor de conversie, dus je omzet.
  • De snelheid van je website zal heel waarschijnlijk omhoog gaan, wat goed is voor je vindbaarheid in de zoekmachines en een hogere conversie geeft.

Wat kun jij doen?

Voor je onderneming is bewustwording een belangrijke eerste stap. Ben je zelf op de hoogte van de wetten en richtlijnen voor digitale toegankelijkheid? Is het bestuur dat ook? En zijn ze op de hoogte van het belang, de voordelen en hun eventuele verplichte acties?

De Webcirkel geeft met de QuickScan snel inzicht in de toegankelijkheid van je website.

Wil je weten hoe toegankelijk jouw website is?

Onze aanpak

Vrijblijvend gesprek

We starten altijd met een vrijblijvend gesprek, waarin we jullie route naar digitale toegankelijkheid bespreken. Van daaruit werken wij stapsgewijs.

Toetsen digitale toegankelijkheid

Het startpunt in de samenwerking is vaak toetsen waar jullie nu staan. Dit kan zowel bij bestaande of bij een nieuw te ontwikkelen websites en digitale applicaties. Dit gebeurt vaak met een QuickScan of een volledig toegankelijkheidsonderzoek.

  • Een QuickScan geeft een eerste indicatie van de toegankelijkheidsissues en kan een uitgangspunt zijn voor een volledig toegankelijkheidsonderzoek.
  • Bij een volledig onderzoek scannen we de website allereerst volledig op de gewenste toegankelijkheid.

Verbeteren toegankelijkheid

Vervolgens gaan we aan de slag met het werkelijk verbeteren van jullie digitale toegankelijkheid. We bieden een aantal onderdelen (modules) aan die we kunnen inzetten om je website of applicatie te laten voldoen aan de toegankelijkheidsnormen, of om dat zo te houden.

Naast de eerder benoemde QuickScan en volledig toegankelijkheidsonderzoek zijn dit:

  • het ontwikkelen van nieuwe toegankelijke websites en apps
  • toegankelijkheidsrichtlijnen voor web- en contentbeheerders
  • het geven van training en advies over toegankelijkheid
  • het toegankelijk maken van PDF-documenten
  • hoe je toegankelijkheid te behouden

Hierin doen we voor jullie wat er nodig is. Zo kunnen we adviseren, trainen of de verbeteringen uitvoeren. Dit doen we voor jullie zelf of voor jullie samenwerkingspartner, zoals een internetbureau.

Toetsen resultaat van de verbeteringen

Na afloop kan de gerealiseerde verbetering in kaart gebracht worden door nogmaals een QuickScan of volledig toegankelijkheidsonderzoek te doen.

Het eindpunt kan een officiële toegankelijkheidsverklaring zijn. Dit hoeft niet ineens. Je kan elk jaar één of meerdere stappen zetten waardoor jullie steeds digitaal toegankelijker worden.

Ben je er klaar voor?

Zet vandaag nog de eerste stap en doe de QuickScan. In een persoonlijk gesprek kunnen we samen bekijken wat voor jouw organisatie de beste route is.