logo-de webcirkel
 • Home
 • OpenSource CMS software

Open Source CMS

Open Source is een verzamelnaam voor alle soorten software waarvan de broncode vrijelijk ter beschikking gesteld wordt. Iedereen mag aanvullingen of verbeteringen maken voor de software en deze verder verspreiden. Dit maakt Open Source aantrekkelijk voor veel bedrijven en instellingen.

Voor het ontwikkelen van websites bestaan er verschillende Open Source-pakketten, waaronder Content Management Systemen (CMS) zoals Joomla en WordPress.

Een groot voordeel van Open Source is dat er uitbreidingen gebouwd kunnen worden die goed samen gaan met de Open Source software. Een grote groep ontwikkelaars vanuit de hele wereld werkt samen aan uitbreiding, vernieuwing en verbetering van de software. Dit is meteen ook de grote kracht van Open Source CMS: ontwikkelaars kunnen snel inspelen op trends in de maatschappij en passen de pakketten naar believen aan, veel sneller dan commerciële bedrijven dat kunnen doen.

 

Voordelen Open Source Content Management Systemen

 • Door de grote groep gebruikers en ontwikkelaars wordt er continu doorontwikkeld aan de software, zodat nieuwe functuionaliteiten snel geïmplementeerd worden (denk aan:  koppeling social media, compabiliteit met verschillende browsers en devices / reponsive)
 • Kosten - de basis software is veelal gratis verkrijgbaar, je betaald dus geen licentie kosten. Daardoor blijft er geld over voor extra functionaliteit, SEO, content optimalisatie, social media en e-mailmarketing.
 • Leverancier onafhankelijkheid - doordat er vele ontwikkelaars zijn, ben je niet afhankelijk van één webontwikkelaar en kun j, als je niet tevreden bent, makkelijk naar een ander overstappen.
 • Veel extra functionaliteit beschikbaar - de vele ontwikkelaars bouwen extra functionaliteit die deels gratis en deels tegen betaling beschikbaar is.

 

Open Source software kent uiteraard ook nadelen:

 Veiligheid - hackers vinden de populaire CMS-en  zeer aantrekkelijk om op zoek te gaan naar lekken, waarmee ze o.a spam proberen te verzenden.

Onderhoud - een gevolg van bovenstaand punt is dat er regelmatig bugfixes uitkomen voor het CMS, die dan wel geinstalleerd moeten worden. Zowel van het CMS zelf als van de 'extensies' (plugins, componenten)

Compabiliteit van 'extensies' - een CMS kan worden uitgebreid met plugins/componenten waardoor extra functionaliteit wordt verkregen. Neit elke extensie zal goed samenwerken met de andere of heeft invloed op de juiste vormgeving van de website.

 

Vraag ons naar hoe we omgaan met deze nadelen!

 

 

Joomla

Joomla is een Open Source CMS geschreven in PHP en werkt met een database zoals bijv. MySQL. Het biedt 'out-of-the-box' vele functies waaronder meertalighied, caching, RSS-feeds,nieuwsflitsen, etc.

Joomla is de Engelse fonetische spelling van het Swahili-woord 'jumla' dat 'alles samen' of 'als één geheel' betekent. De naam is gekozen vanwege de verbintenis van het ontwikkelteam en de gemeenschap met het project.

Voordelen Joomla

 • Joomla is uitermate geschikt voor dynamische en interactieve websites (community sites)
 • De meertaligheid van Joomla maakt het mogleijk de website makkelijk op te zetten in meerdere talen.
 •  Joomla is makkelijk te migreren van de ene naar de andere server
 • Het Access Control Level maak het voor grote organisaties (intranet, extranet) mogelijk om afgeschermde pagina's te maken en verschillende toegangsrechten en verschillende groepen gebruikers te geven.

 

WordPress

WordPress is gestart als Open Source weblog-software en ontwikkeld door Matthew Mulleweg. Inmiddels is het uitgegroeid tot een CMS pakket en wordt het ondersteund door een grote groep ontwikkelaars.

Ook WordPress maakt gebruik van de programmeertaal PHP en MySQL als database.

Voordelen WordPress

 • WordPress is uitermate geschikt voor kleine websites en blog-sites met koppeling naar sociale media.
 • WordPress werkt intuïtief zodat ook beginners een website kunnen ontwikkelen en onderhouden.

 

de Webcirkel

de Webcirkel Coöperatie U.A.
E-mail info@dewebcirkel.nl
Telefoon 085 301 06 06
KvK 60028718

Eindhoven

Torenallee 28-42
5617 BD Eindhoven

Amsterdam

Derde Kostverlorenkade 34
1054 TS Amsterdam

Dordrecht

Heimerstein 20
3328 ME Dordrecht