Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Webcirkelair ondernemen

01 februari 2021

1 t/m 6 februari: De Week van de Circulaire Economie

Vandaag –1 februari 2021 – start De Week van de Circulaire Economie: een week waarin professionals online laten zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. En wij – leden van coöperatie de Webcirkel – schuiven graag online aan. Want verbindende, toegankelijk websites en web-applicaties zijn vaak van cruciaal belang bij het ontwikkelen van programma’s die hergebruik van producten en grondstoffen stimuleren. En ook op het gebied van ICT zelf valt er wat ons betreft nog genoeg te recyclen.

Een mooi en direct bewijs van het belang van ICT voor de circulaire economie is de allereerste Nationale Hackathon Circulaire Economie die vandaag van start gaat. Mbo-, hbo- én wo-studenten worden hierbij uitgedaagd om binnen een week met oplossingen te komen voor allerlei circulaire vraagstukken. Ook wijzelf nemen regelmatig deel aan aan dergelijke hackatons om onder tijdsdruk en samen met andere software- en website-ontwikkelaars, designers en business-strategen tot verantwoorde ICT-oplossingen te komen. En altijd met een circulair uitgangspunt als basis. Want ook aan ICT wordt volgens ons nog onnodig veel geld uitgegeven en worden middelen weggedaan die gemakkelijk hergebruikt hadden kunnen worden.

What’s in a name?

Onze bedrijfsnaam ‘de Webcirkel’ is niet zomaar gekozen. Als sociaal bewogen ondernemers proberen we bewust om te gaan met het milieu en de wereld om ons heen. Denken vanuit een circulair-economische gedachte sluit daar naadloos bij aan. Uiteraard moeten ook wij een boterham verdienen, maar dan liefst één die niet belegd wordt door de verspilling van grondstoffen en kapitaal. Een geitenwollensokken-gedachte? Zeker niet! Het is algemeen bekend dat de circulaire economie economische groei faciliteert. Naar schatting dragen alle circulaire activiteiten samen bij aan een wereldwijde economische groei van zo’n 1 tot 4 procent, zo blijkt uit onderzoek.

Kennis circuleren

Ook onze opdrachtgevers merken dat we de circulaire economie een warm hart toedragen. Eerder dan lukraak nieuwe applicaties voor ze te bouwen, kijken we eerst naar wat er nog op de digitale planken ligt. Wat kunnen we nog hergebruiken? Kunnen lopende processen op een eenvoudige manier worden gestroomlijnd, zonder direct overbodig veel geld te besteden aan nieuwe ICT-toepassingen? Want ook kennis is zeer goed te circuleren. En daar hebben we nooit genoeg van. Vandaar dat je ons deze week zeker virtueel aantreft bij één van de vele interessante webinars, congressen en lezingen die deze week op het programma van De Week van de Circulaire Economie staan. We zien je daar!

Coöperatie de Webcirkel ontwikkeld verbindende, toegankelijke websites en web-applicaties voor sociale ondernemingen en instellingen. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.