Skip to main content

Blog

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen

Digitale toegankelijkheid begint aan de voordeur

12 oktober 2020

5 t/m 9 oktober: ‘Week van de Toegankelijkheid’

Vandaag - 5 oktober - start de Week van de Toegankelijkheid, een jaarlijks terugkerend, landelijk initiatief van Ieder(in), een netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Dit jaar staat de week – niet onverwacht, gezien de coronacrisis – in het teken van digitale toegankelijkheid. Daar schort het nogal aan in Nederland vinden wij, leden van coöperatie De Webcirkel. Daarom doen we er alles aan om die toegankelijkheid te vergroten.

Dat het met de digitale toegankelijkheid in Nederland nog niet best is gesteld, vinden niet alleen wij. Hoewel alle (semi-) overheidswebsites vanaf 23 september 2020 wettelijk moeten voldoen aan toegankelijkheidseisen voor bijvoorbeeld, slechtzienden en slechthorenden, blijkt volgens onderzoek van Nu.nl dat drie kwart van de gemeenten daar nog niet aan voldoet. Digitale toegankelijkheid blijft een nog onontgonnen terrein, zo constateren wij ook in onze eigen klantenkring. Een klantenkring die onder andere bestaat uit (semi-)overheden.

‘Slordig’ gemaakt

Het feit dat overheidswebsites en hun digitale (pdf) documenten (nog) niet voldoen aan de landelijke digitale toegankelijkheidseisen is op zich niet zo vreemd. Het voor iedereen – en dus ook voor mensen met een beperking of chronische ziekte – toegankelijk maken van websites is lang niet altijd eenvoudig. Het wiel wordt vaak opnieuw uitgevonden en veel overheidswebsites zijn daardoor ‘slordig’ gemaakt. Dit, terwijl toegankelijkheid hem ook zit in de bouwstructuur van een website, en het er dus niet alleen gaat of een site een eigen spraak- of voorleesknop heeft.

Toegankelijkheid als standaard

Wat ons betreft begint Digitale toegankelijkheid ‘aan de voordeur’. Bij nieuwbouw van webapplicaties en pdf documenten zou toegankelijkheid het uitgangspunt moeten. zijn. Maar ook bij aanpassingen aan bestaande applicaties en pdf documenten valt er nog veel te verbeteren. Als je een applicatie grondig opzet, waardoor informatie snel en gemakkelijk te vinden en ontsluiten is en je ook mensen zonder beperking daarmee tijd en energie bespaart, is de helft vaak al gewonnen. Daarom streven wij er bij onze opdrachtgevers altijd naar om samen vooraf goed te onderzoeken hoe we nieuwe en bestaande web-applicaties zó kunnen inrichten dat ze toegankelijk zijn voor iedereen. En dat is nu precies waar deze editie van de ‘Week van de Toegankelijkheid’ voor bedoeld is.

Coöperatie de Webcirkel is een collectief van gedreven en geëngageerde web-specialisten, opererend vanuit verschillende (internationale) locaties, met Nederland als thuisbasis. Wil je meer over ons weten? Contact Ronald Mosselman van Coöperatie Webcirkel - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.